ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Makaron spatzle w sosie szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki, łatwy, smaczny, nie drogi obiad lub kolacja z makaronem spatzle w sosie szpinakowy, z mięskiem schabowym.

Makaron spatzle w sosie szpinakowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makaron spatzle w sosie szpinakowym

 

  • szpinak mrożony 2 opakowania,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cebula 1 sztuka mniejsza,
  • schab pieczony 30 dag,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • czosnek 1 główka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • woda 2 szklanki,
  • śmietana słodka 12% 200 ml,
  • makaron spaetzle 1/2 opakowania

Sposób przygotowania:

Makaron spatzle w sosie szpinakowym
Do dania wykorzystałam resztkę schabu pieczonego w rękawie do pieczywa. Schab pokrojony drobno z cebulką, kostką rosołową podsmażyć na oleju.

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do mięska. Podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu.

Dodać odmrożony szpinak, paprykę ostrą i podsmażać z 2 minuty. Następnie wlać wodę i gotować z 4 minuty. Na koniec wlać śmietanę i tylko zagotować. Zdjąć z ognia, do smaku posolić.

Makaron spaetzle ugotować do miękkości w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowany wylać na durszlak, odcedzić dobrze i dodać do szpinaku. Wymieszać.
Makaron spatzle w sosie szpinakowym
Wykorzystać można resztki mięsa czy dodać świeże.
Makaron spatzle w sosie szpinakowym
Ząbki czosnku przeciśnięte w prasce do czosnku.
Makaron spatzle w sosie szpinakowym
Szpinak zawsze odmrażam przed smażeniem.
Makaron spatzle w sosie szpinakowym
Można dodać makaron innego rodzaju, jaki się lubi.
Makaron spatzle w sosie szpinakowym