szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

zupa kapuściana z pekińskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

rodzaj zupy kapuścianej, ale o łagodnym smaku, ze zbilansowaną ilością warzyw:)

zupa kapuściana z pekińskiej

Składniki:

zupa kapuściana z pekińskiej

 

  • pół główki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
  • 1 kość wieprzowa - obojętnie jaka
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 3 kostki smaku pietruszkowe knorr
  • koperek suszony
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 niewielkie korzonki boćwinki, - małe owoce buraka i liście
  • 2-3 młode marchewki
  • kawałek selera
  • 1/3 dużej żółtej cukinii
  • garść fasolki szparagowej
  • kilka plastrów boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • majeranek
  • sól

Sposób przygotowania:

zupa kapuściana z pekińskiej
Do zagotowanej wody w garnku, wkładamy kość, wrzucamy pokrojonego w kostkę selera, marchew, cukinię i boćwinkę. Dodajemy przyprawy. Następnie pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Następnie fasolkę szparagową i kapustę. Całość mieszamy. Po dodaniu kapusty i gdy zagotuje się, zupa traci kolor różowy a nabiera żółto zielonego odcienia. Koperek dodajemy na początku przyrządzania jak i pod koniec gotowania. Majanek natomiast dodajemy 10,8 minut przed zakończeniem pichcenia. Boczek dodajemy w tym samym czasie, co majeranek. Można dodać soli do smaku, ja osobiście stosuję tylko szczyptę.