lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Zupa karpiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Całkiem dobra zupa z karpia... Smacznego!

Zupa karpiowa

Składniki:

Zupa karpiowa

 

  • 50 dag sprawionego karpia
  • 1,5 litra wody
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewka
  • 1/2 pora
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/3 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa karpiowa
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i pokroić na kostkę. Por oczyścić i przekroić na pół. Cebule obrać, polać zimną, wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy i pokroić w drobn kostke. Pokrojone warzywa wrzucić do półtorej litra wody i pogotować. Karpia sprawionego pokroić na mniejsze części i dorzucić do zupy. Całośc gotować razem przez około pół godziny. Zupę doprawić do smaku według włsnego uznania pieprzem oraz solą. Pod koniec gotowania cały wywar dokładnie przecedzić. Garść rodzynek zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę, żeby zmiękły. Do odcedzonej zypu dodać sparzone rodzynki. Zupę zagęścić śmietanę i dobrze wymieszać. Z 1/3 cytryny wycisnąć sok. Świeżo wyciśnięty sok z cytryny przelać do zupy. Zupę posypać dokładnie umytą i dobro posiakną natką pietruszki.