Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kremowa zupa z karpia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna zupa z karpia. Jest delikatna w smaku i kremowa. Warto ją przygotować. Każdemu będzie smakować.

Kremowa zupa z karpia

Składniki:

Kremowa zupa z karpia

 

  • 50 dag sprawionego karpia
  • 1 marchewka
  • 1/4 korzenia selera
  • 5 dag zielonego groszku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1,5 litra wody
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z karpia
Sprawionego karpia pokrój na mniejsze porcje. Rybę przełóż do garnka. Wlej wodę. Dodaj przyprawę uniwersalną. Gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Marchewkę oraz seler obierz i pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do zupy. Gotuj około 20 minut. Z mąki i masła przygotowuj zasmażkę. Dodaj do wywaru i wymieszaj. Następnie do zupy dodaj zielony groszek. Gotuj 5-7 minut. Śmietanę dokładnie wymieszaj trzepaczką z żółtkiem. Cały czas mieszając wlewaj masę do zupy (nie gotuj). Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.