aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Zupa klopsowa z koralami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa klopsowa w wydaniu specjalnie dla dzieci. Frajdą jest jej wspólne przygotowywanie i jedzenie.

Zupa klopsowa z koralami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa klopsowa z koralami

 

  • klopsiki:
  • 600 g mięsa mielonego z karkówki
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  • sól
  • pieprz

 

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki

 

  • 250g makaronu spaghetti Mamma mia

 

Sposób przygotowania:

Zupa klopsowa z koralami
Mięso mieszamy z jajami, bułka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną cebulą, wyrabiamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki nadziewamy na 3-4 suche nitki spaghetti. Staramy się nadziać po dwie kulki na jeden zestaw nitek, ale jeśli nam się nie uda, to jedna kulka będzie wystarczająca. W szerokim garnku zagotowujemy bulion, wkładamy po kilka nawleczonych na nitki spaghetti kulek i gotujemy do momentu, aż makaron będzie al. dente. Mięso też na pewno zdąży się ugotować w tym samym czasie. Następnie wyjmujemy korale z zupy i przekładamy na talerz. W garnku gotujemy kolejną porcję makaronu z klopsikami i ponownie przekładamy na talerz. Na koniec zagotowujemy bulion, dodajemy śmietankę oraz natkę pietruszki i zalewamy nią korale na talerzach. Podajemy natychmiast. Jeśli ktoś ma wystarczająco duży garnek i nie boi się, że klopsikowe korale się porwą, może gotować całość od razu.
Zupa klopsowa z koralami
Zupa klopsowa z koralami z makaronu i mięsnych kulek
Zupa klopsowa z koralami
Zupa klopsowa z koralami z makaronu i mięsnych kulek

Tagi:

mięso makaron