Sposób przygotowania:
Zupa kminkowa,
Włoszczyznę bardzo dokładnie oczyścić. Marchewkę, pietruszkę, seler, por dokładnie umyć i obrać, a następnie wrzucić do jednego litra wody i całość gotować. Wywar gotować żeby warzywa zmiękły. W następnej kolejności wywar odcedzić, a do niego dodać jedną łyżkę kminku. Zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Na rondelku, na niedużym ogniu należy rozpuścić masło, a następnie dodać do tego mąkę i bardzo dobrze wymieszać. Zrobioną zasmażkę dodać do zupy i dobrze całość wymieszać. Zupę jeszcze raz zagotować. Na koniec zupę kminkową można jeszcze doprawić do smaku. Kromki chleba pokroić w kostkę, a następnie na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć. Gotową zupę kminkową podawać ze zrobionymi grzankami. Smacznego!