lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Zupa kminkowa,

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna zupa kminkowa z grzankami...

Zupa kminkowa,

Składniki:

Zupa kminkowa,

 

  • 1 litr wody
  • włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, por, cebula, seler)
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • 5 kromek chleba
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa kminkowa,
Włoszczyznę bardzo dokładnie oczyścić. Marchewkę, pietruszkę, seler, por dokładnie umyć i obrać, a następnie wrzucić do jednego litra wody i całość gotować. Wywar gotować żeby warzywa zmiękły. W następnej kolejności wywar odcedzić, a do niego dodać jedną łyżkę kminku. Zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Na rondelku, na niedużym ogniu należy rozpuścić masło, a następnie dodać do tego mąkę i bardzo dobrze wymieszać. Zrobioną zasmażkę dodać do zupy i dobrze całość wymieszać. Zupę jeszcze raz zagotować. Na koniec zupę kminkową można jeszcze doprawić do smaku. Kromki chleba pokroić w kostkę, a następnie na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć. Gotową zupę kminkową podawać ze zrobionymi grzankami. Smacznego!

Tagi:

chleb