reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 589]

Zupa kminkowa z zacierkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Po świątecznym obżarstwie jest idealna, bo przecież nasiona kminku pomagają w trawieniu, mają też właściwości przeciwskurczowe.

Zupa kminkowa z zacierkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa kminkowa z zacierkami

 

  • 60 g ziaren kminku
  • 1 1/2 wywary warzywnego ( można użyć rosołków)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • koperek do posypania ( nie koniecznie)
  • Zacierki domowe
  • 100g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • trochę mąki do podsypania

Sposób przygotowania:

Zupa kminkowa z zacierkami
Odlewamy 1/2 l wywaru, dodajemy cały kminek i gotujemy około 30 minut. Przecedzamy. Cały wywar zagotowujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę przesmażamy zasmażkę na złoty kolor. Dodajemy do zupy i energicznie roztrzepujemy ( najlepiej trzepaczką) żeby nie porobiły nam się kluchy. Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.

Zacierki: Do mąki dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy twarde ciasto makaronowe, które ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw, dodatkowo obtaczając w mące, żeby się nie posklejały. Kluseczki wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy 6 minut. Zacierki rozkładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą i smacznego:)
Zupa kminkowa z zacierkami
Etap 1domowe zacierki robi się bardzo szybko