Sposób przygotowania:
Zupa kminkowa z zacierkami
Odlewamy 1/2 l wywaru, dodajemy cały kminek i gotujemy około 30 minut. Przecedzamy. Cały wywar zagotowujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę przesmażamy zasmażkę na złoty kolor. Dodajemy do zupy i energicznie roztrzepujemy ( najlepiej trzepaczką) żeby nie porobiły nam się kluchy. Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
Zacierki: Do mąki dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy twarde ciasto makaronowe, które ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw, dodatkowo obtaczając w mące, żeby się nie posklejały. Kluseczki wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy 6 minut. Zacierki rozkładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą i smacznego:)
Zacierki: Do mąki dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy twarde ciasto makaronowe, które ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw, dodatkowo obtaczając w mące, żeby się nie posklejały. Kluseczki wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy 6 minut. Zacierki rozkładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą i smacznego:)
jaNina
reanja
polecam nie tylko na po świętach:)