Sposób przygotowania:
Zupa koperkowa wg przejs
Podstawą tej zupy jest oczywiście dobry wywar mięsny. Przygotujemy go nastawiając żeberka z 2 litrami wody . Gotujemy je, w międzyczasie dodając do garnka całą cebulę, listek laurowy i mniej więcej w połowie gotowania włoszczyznę. Ja wkładam warzywa w całości, jedynie umyte i obrane, ponieważ lubię koperkową bez pływających warzyw i po ugotowaniu wyjmuję je z zupy. Solimy wywar do smaku. Z gotowego wywaru wyjmujemy żeberka i włoszczyznę.Zdejmujemy go z ognia.
Koperek myjemy. Siekamy połowę (zaczynając od łodyżek). Podsmażamy go na rozgrzanej patelni i dodajemy do zupy. Hartujemy śmietanę (dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy) , po czym wlewamy ją do garnka. Zagotowujemy zupę raz jeszcze, po czym dodajemy resztę posiekanego koperku do garnka. I jemy :) Dla mnie mistrzostwem świata jest ta zupa podana z lanymi kluskami. Polecam spróbować.
Koperek myjemy. Siekamy połowę (zaczynając od łodyżek). Podsmażamy go na rozgrzanej patelni i dodajemy do zupy. Hartujemy śmietanę (dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy) , po czym wlewamy ją do garnka. Zagotowujemy zupę raz jeszcze, po czym dodajemy resztę posiekanego koperku do garnka. I jemy :) Dla mnie mistrzostwem świata jest ta zupa podana z lanymi kluskami. Polecam spróbować.