zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Zupa koperkowa z tymiankiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zwykła koperkowa, ale z nutą tymianku cytrynowego zyskuje fajny aromat i smak. Wyszła pyszna, polecam!

Zupa koperkowa z tymiankiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa koperkowa z tymiankiem

 

  • 2 l bulionu warzywnego (lub mięsnego jak wolicie)
  • spory pęczek koperku ( po posiekaniu 2/3 szklanki)
  • 4 gałązki świeżego tymianku cytrynowego
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • pół cebulki opalonej nad gazem
  • kawałek pora
  • korzeń selera (kawałek) +parę listków
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 1 mały jogurt + łyżka mąki do zabielenia
  • sól
  • pieprz ziarenka

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z tymiankiem
Do gotującego bulionu wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dorzucamy majeranek i liście laurowe. Marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Pozostałe warzywa również dodajemy: seler, liście selera, cebulę pora w całości (nie posiekany). Kiedy warzywa się pogotują dodajemy pieprz w ziarenkach, tymianek i sól. Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. Następnie mieszamy jogurt z mąką dokładnie aby nie było grudek i hartujemy odrobiną gotującej zupy. Mieszamy i powoli wlewamy do całości mieszając. Dorzucamy posiekany koperek i pozostawiamy pod przykryciem do zagotowania. Podajemy posypaną koperkiem.
Zupa koperkowa z tymiankiem
Koperek siekamy wraz z delikatnymi łodyżkami
Zupa koperkowa z tymiankiem
Zabielamy zupę jogurtem z mąką dokładnie wymieszanymi