MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Przyszło mi do głowy, żeby urozmaicić smak szparagami, a w domu miałam akurat białe. Brokuły oczywiście dominują smakiem, bo są bardziej aromatyczne, ale dzięki szparagom krem stał się delikatniejszy w smaku. Podawałam z odrobiną śmietany 30%.

Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami

 

  • 1 brokuł
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka listków świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • śmietana 30% do polania na talerzach lub dodania do zupy

Sposób przygotowania:

Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami
Szparagi myjemy i obieramy zaczynając tuż pod główką aż do spodu,. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby przykryła je o 1cm nad poziom.

Gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy brokuł podzielony na różyczki, gotujemy razem około 5 minut, doprawiamy i miksujemy na gładki krem.

Podawałam z odrobiną śmietany 30%, ale można ją też dodać bezpośrednio do zupy lub pominąć całkowicie.
Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami
Obrane i pokrojone szparagi gotujemy do miękkości
Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami
Brokuł w różyczkach dorzucamy i przyprawiamy
Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami
Blenderem miksujemy na gładki i aksamitny krem

Tagi:

zupa zupa krem