SUPERPRZEPIS

Pietruszkowe naleśniki ze szparagami

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 40
Pietruszkowe naleśniki ze szparagami

Naleśniki zielone wiosenne z dużą ilością warzyw, chrupiącym boczkiem i sosem. Moja rodzina zakochała się w nich. Obiad zdrowy, kolorowy, bez warzyw w mojej kuchni nie wyobrażam sobie jednego dnia.

Składniki:

Pietruszkowe naleśniki ze szparagami

 

  • ciasto na naleśniki

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka

 

  • farsz:
  • 1 pęczek szparagów białych
  • 1 garść roszponki
  • 6 rzodkiewek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 gałązek koperku
  • 1/2 papryczki chili
  • 6 plastrów boczku wędzonego

 

 

Sposób przygotowania:

Pietruszkowe naleśniki ze szparagami

ETAP 1:

Pietruszkowe naleśniki ze szparagami
natka pietruskzi pokrojona drobno z oliwą i i wodą

Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do wysokiego pojemnika dodaję wodę, oliwę, i miksuję blenderem, dodaję mąkę, jajka, sól i dalej miksuję tak długo, aż ciasto będzie gładkie.

ETAP 2:

Pietruszkowe naleśniki ze szparagami
naleśniki usmażone na oleju przestudzone na talerzu

Naleśniki smażę na oleju.

ETAP 3:

Pietruszkowe naleśniki ze szparagami
szparagi obrane i ugotowane w wodzie z solą

Szparagi obieram, i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa myję. Rzodkiewkę kroję w paski, pomidorki w plastry, chili drobno.Boczek kroję na szerokie paski i smażę, aż będzie chrupiący.

ETAP 4:

Pietruszkowe naleśniki ze szparagami
sos zrobiony z ogórka jogurtu czosnku koperku

Sos: Ogórka dokładnie myję i ścieram na tarce. Do jogurtu dodaję ogórka, czosnek sprasowany, koper pokrojony, sól, pieprz i mieszam.

Na każdym naleśniku układam po trzy szparagi zwijam, w środek dodaję roszponkę, rzodkiewkę, pomidorki, boczek, chili, koperek. Polewam sosem.