Sposób przygotowania:
Zupa krem cebulowo-porowa z rozmarynową grzanką
1. Pory, cebule, marchew i pietruszkę umyć. Cebule, marchew i pietruszkę obrać. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule i pory pokroić w cienkie plasterki Rozmaryn umyć, dokładnie osuszyć i oddzielić listki od łodyżki. 2. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić warzywa korzeniowe - marchew i pietruszkę, smażyć ok. 2 minut. Następnie dodać cebule i pory oraz płaską łyżkę masła, podsmażać ok. 5-7 minut - gdy to konieczne podlać niewielką ilością wody (ok. 3-4 łyżki). 3. Do warzyw wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i 1/3 listków rozmarynu, zalać ok. 1,2 litra wody i gotować pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 30 minut). Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, a zmiksować blenderem na gładki krem. 4. Kolejną 1/3 listków rozmarynu posiekać, wymieszać ze tartym serem. Kromki chleba opiec (w tosterze lub piekarniku), posmarować cienko masłem, posypać tartym serem z rozmarynem, oprószyć solą pieprzem oraz na każdej grzance położyć po 2-3 listki rozmarynu. Grzanki układać na blasze i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 3-5 minut aż ser apetycznie się stopi. 5. Gorący krem rozlać do miseczek. Na środku każdej porcji ułożyć grzankę rozmarynową, zupę udekorować resztą rozmarynu i od razu podawać.
mocsłodkości