slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Zupa krem dyniowo-kokosowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną zupę dyniowo-kokosową w formie kremu. Zupa ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu oraz pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Polecam

Zupa krem dyniowo-kokosowa

Składniki:

Zupa krem dyniowo-kokosowa

 

  • 1 mała dynia hakkaido (ok. 800 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szkl bulionu
  • 1 łyżka masła
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 łyżeczka soli paprykowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • oraz płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Zupa krem dyniowo-kokosowa
Dynię myjemy, obieramy i kroimy miąższ w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Delikatnie podsmażamy na łyżce masła cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną dynię i chwilę razem smażymy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut.

Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę na krem.

Podajemy z podprażonymi płatkami migdałowymi.