Sposób przygotowania:
Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i filetem
1. Zupa: Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa i ponownie chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. Ilość bulionu zależy od gęstości i ilości zupy jaką chcemy uzyskać. Gdy warzywa będą miękkie blenujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i przyprawą ziołową z chili. Zagotowujemy.
2. Mięso: Filety oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, nacieramy olejem, papryką, pieprzem ziołowym i solą. Odstawiamy na około 30 minut minut w chłodne miejsce. Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy z obu stron do ładnego zrumienienia się, podlewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości, ja dusiłam godzinę. Odparowujemy nadmiar wody i miękkie mięso kroimy w plasterki.
3. Podanie: Do miseczek nakładamy porcje zupy, porcje mięsa i oprószamy lubczykiem suszonym. Zupę podajemy bardzo gorącą.
Moje rady:
Z tego przepisu wyszło mi 3 spore porcje zupy.
2. Mięso: Filety oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, nacieramy olejem, papryką, pieprzem ziołowym i solą. Odstawiamy na około 30 minut minut w chłodne miejsce. Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy z obu stron do ładnego zrumienienia się, podlewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości, ja dusiłam godzinę. Odparowujemy nadmiar wody i miękkie mięso kroimy w plasterki.
3. Podanie: Do miseczek nakładamy porcje zupy, porcje mięsa i oprószamy lubczykiem suszonym. Zupę podajemy bardzo gorącą.
Moje rady:
Z tego przepisu wyszło mi 3 spore porcje zupy.