Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i filetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i rozgrzewająca zupa marchewkowa. Z dużą ilością mięsa. Z powodzeniem zastąpi drugie danie. Mleczko kokosowe nadaje zupie delikatności. Polecam zrobić.

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i filetem

Składniki:

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i filetem

Zupa:

  • 60 dag marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • lubczyk suszony według uznania
  • przyprawa ziołowa z chili według uznania
  • suszona natka pietruszki według uznania
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • bulion warzywny według uznania

Mięso:

  • 3 filety z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy według uznania
  • papryka słodka mielona według uznania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i filetem
1. Zupa: Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa i ponownie chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. Ilość bulionu zależy od gęstości i ilości zupy jaką chcemy uzyskać. Gdy warzywa będą miękkie blenujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i przyprawą ziołową z chili. Zagotowujemy.

2. Mięso: Filety oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, nacieramy olejem, papryką, pieprzem ziołowym i solą. Odstawiamy na około 30 minut minut w chłodne miejsce. Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy z obu stron do ładnego zrumienienia się, podlewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości, ja dusiłam godzinę. Odparowujemy nadmiar wody i miękkie mięso kroimy w plasterki.

3. Podanie: Do miseczek nakładamy porcje zupy, porcje mięsa i oprószamy lubczykiem suszonym. Zupę podajemy bardzo gorącą.



Moje rady:

Z tego przepisu wyszło mi 3 spore porcje zupy.