Sposób przygotowania:
Ogórkowa na kurczaku gyrosETAP 1:
Pałki z kurczaka umyć, osuszyć i obsypać przyprawą gyros. Obsmażyć na patelni na oleju i przełożyć do garnka. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na pozostałym z kurczaka tłuszczu. Dodać do mięsa. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Dodać do mięsa.
Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć na maśle i dodać do garnka. Ogórki zetrzeć na tarce i również przesmażyć na maśle, dodać do garnka. Do garnka dolać tyle wody żeby przykryć warzywa. Włożyć przyprawy i natkę pietruszki i koperek. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 40 minut.
Dolać śmietanę i gotować jeszcze ok. 15-20 minut lub dłużej aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec można jeszcze przyprawić według uznania.
Podawać na gorąco.