WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ogórkowa na kurczaku gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórkowa na pałkach z kurczaka smażonych w przyprawie gyros. Jest ostra, wyrazista w smaku, rozgrzewająca.

Ogórkowa na kurczaku gyros Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ogórkowa na kurczaku gyros

 

  • 4 większe pałki z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • kilka dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • litrowy słoik ogórków kiszonych
  • listek laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • kilkanaście kulek pieprzu czarnego
  • ok. 150-200ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ogórkowa na kurczaku gyros

ETAP 1:

Pałki z kurczaka umyć, osuszyć i obsypać przyprawą gyros. Obsmażyć na patelni na oleju i przełożyć do garnka. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na pozostałym z kurczaka tłuszczu. Dodać do mięsa. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Dodać do mięsa.

Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć na maśle i dodać do garnka. Ogórki zetrzeć na tarce i również przesmażyć na maśle, dodać do garnka. Do garnka dolać tyle wody żeby przykryć warzywa. Włożyć przyprawy i natkę pietruszki i koperek. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 40 minut.

Dolać śmietanę i gotować jeszcze ok. 15-20 minut lub dłużej aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec można jeszcze przyprawić według uznania.


Podawać na gorąco.

Ogórkowa na kurczaku gyros
Śmietana 30% dolana pod koniec gotowania do zupy
Ogórkowa na kurczaku gyros
Starte ogórki kiszone podsmażone na patelni na maśle
Ogórkowa na kurczaku gyros
Mięso i warzywa zalane wodą z dodanymi przyprawami
Ogórkowa na kurczaku gyros
Starte warzywa podsmażone na maśle na patelni
Ogórkowa na kurczaku gyros
Pałki z kurczaka obsmażone w przyprawie gyros