Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 515]

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna , bardzo kremowa mega rozgrzewająca zupa-krem z dyni, idealna na zimne jesienne dni. Uwielbiam ją za smak a także piękny intensywny pomarańczowy kolor.

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni

Składniki:

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni

 

  • 1/2 kg obranej dyni
  • 3 -4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ziela angielskiego, kawałek świeżego imbiru,szczypta chilli, kminu rzymskiego oraz sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni

Przygotowanie warzyw:

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni
Obraną dynię i resztę warzyw kroimy w dość grubą kostkę

Ziemniaki, marchew, seler, cebulę i czosnek obrać.

Cebulę i czosnek posiekać w kosteczkę a pozostałe warzywa oraz dynię w większą kostkę.

Gotowanie warzyw:

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni
Warzywa w rondelku zalewamy gorącym bulionym

W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Wsypać posiekaną cebulę z czosnkiem i zeszklić.

Dodać pokrojoną dynię, marchew, seler. Dołożyć liść laurowy i ziele angielskie. Zalać gorącym bulionem. Przykryć pokrywką i gotować ok. 10 min.

Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze ok. 25 min. aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy starty na drobnych oczkach korzeń imbiru, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chilli, kminem rzymskim oraz sokiem z cytryny.

Ugotowaną i doprawioną zupę ściągamy z ognia.

Etap końcowy:

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni
Ugotowane warzywa w rondelku bardzo dokładnie miksujemy za pomocą blendera

Ugotowane warzywa w rondelku bardzo dokładnie miksujemy na gładko za pomocą blendera.
Gorącą zupę-krem podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.