Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca zupa-krem z dyniPrzygotowanie warzyw:
Ziemniaki, marchew, seler, cebulę i czosnek obrać.
Cebulę i czosnek posiekać w kosteczkę a pozostałe warzywa oraz dynię w większą kostkę.
Gotowanie warzyw:
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Wsypać posiekaną cebulę z czosnkiem i zeszklić.
Dodać pokrojoną dynię, marchew, seler. Dołożyć liść laurowy i ziele angielskie. Zalać gorącym bulionem. Przykryć pokrywką i gotować ok. 10 min.
Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze ok. 25 min. aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy starty na drobnych oczkach korzeń imbiru, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chilli, kminem rzymskim oraz sokiem z cytryny.
Ugotowaną i doprawioną zupę ściągamy z ognia.
Etap końcowy:
Ugotowane warzywa w rondelku bardzo dokładnie miksujemy na gładko za pomocą blendera.
Gorącą zupę-krem podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.