WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kapuśniak na kiełbasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo wyrazista, sycąca zupa z kiszoną kapustą i swojską wędzoną kiełbaską z dodatkiem aromatycznego majeranku.

Kapuśniak na kiełbasie

Składniki:

Kapuśniak na kiełbasie

 

  • 0,5 pętka wędzonej kiełbasy
  • 10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 2 garści kiszonej kapusty
  • sól
  • majeranek
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na kiełbasie
Pora kroimy w drobne półplasterki. Do garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną dość drobno kiełbasę. Delikatnie ją podsmażamy i dodajemy pora. Podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojone ziemniaki oraz marchewkę i zalewamy odpowiednią ilością wody. Gotujemy aż warzywa staną się miękkie i wrzucamy pokrojoną kiszoną kapustę. Gotujemy do jej miękkości, doprawiając jeszcze solą i majerankiem.