Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa- krem dyniowo- ziemniaczana

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Uwielbiam takie zupy: tanie, zdrowe, lekkie, a zarazem syte. Trochę warzyw i możemy cieszyć się pyszną zupką. Za sprawą cząbru zupa jest lekko pikantna, więc rozgrzewa. Polecam na jesienne chłody.

Zupa- krem dyniowo- ziemniaczana

Składniki:

Zupa- krem dyniowo- ziemniaczana

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zupa- krem dyniowo- ziemniaczana
1. Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.

2. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołami prowansalskimi i cząbrem.

3. Na suchej i gorącej patelni prażymy pestki słonecznika cały czas mieszając.

4. Na talerze nakładamy porcje zupy i posypujemy pestkami. Podajemy od razu gorącą zupę.

Rady: Cząber jest dość pikantny, więc należy dodawać go ostrożnie. Ilość bulionu zależy od tego jak gęsta chcemy mieć zupę.