Sposób przygotowania:
Zupa krem jarzynowa
marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i seler obieramy, dodajemy białą część pora, wlewamy 3 szklanki wody i na małym ogniu gotujemy bulion jarzynowy. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Gdy warzywa w bulionie będą miękkie, wyciągamy je i kroimy, następnie dodajemy je do podsmażonych pomidorów i gotujemy na bardzo małym ogniu. Całość miksujemy na gładko blenderem. W małych porcjach dodajemy bulion jarzynowy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę śmietany. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i magi. Krem posypujemy świeżym szczypiorkiem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego!