cziku

cziku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa krem jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa przypomina mi smak z dzieciństwa.

Zupa krem jarzynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem jarzynowa

 

  • 5 pomidorów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ćwiartka selera
  • biała część pora
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany (jogurt naturalny w wersji light)
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypiorek do posypania
  • sól, świeżony mielony pieprz, magi

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem jarzynowa
marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i seler obieramy, dodajemy białą część pora, wlewamy 3 szklanki wody i na małym ogniu gotujemy bulion jarzynowy. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Gdy warzywa w bulionie będą miękkie, wyciągamy je i kroimy, następnie dodajemy je do podsmażonych pomidorów i gotujemy na bardzo małym ogniu. Całość miksujemy na gładko blenderem. W małych porcjach dodajemy bulion jarzynowy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę śmietany. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i magi. Krem posypujemy świeżym szczypiorkiem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego!
Zupa krem jarzynowa
Potrzebujemy: pomidory, marchewkę, pietruszki, seler, por i cebulę
Zupa krem jarzynowa
Warzywa zalewamy wodą i gotujemy bulion jarzynowy
Zupa krem jarzynowa
Obrane pomidory kroimy i podsmażamy na oliwie
Zupa krem jarzynowa
Wszystkie warzywa miksujemy blenderem, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę .