Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa krem pietruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Cebulę i boczek/szynkę drobno posiekać, podsmażyć na złoto na patelni.

Zupa krem pietruszkowy

Składniki:

Zupa krem pietruszkowy

 

  • 500g pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka pietruszki
  • łyżka mąki
  • cebula
  • 1,5l bulionu
  • 100ml śmietanki 12%
  • 150g boczku lub szynki

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem pietruszkowy
Cebulę i boczek/szynkę drobno posiekać, podsmażyć na złoto na patelnii. Na drugiej patelni podsmażyć do miękkości pokrojoną w kostkę pietruszkę, podsypać mąką i dolewać stopniowo bulion. Doprawić do smaku pieprzem i solą, zmiksować przy pomocy blendera. Dodać cebulę i boczek oraz posiekaną pietruszkę i śmietankę. (Zupa jest intensywnie pietruszkowa.)

Tagi:

szynka