kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zupa krem pomidorowo-kokosowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nieco zaskakujące i baaardzo smaczne połączenie pomidorów i kokosa zasmakuje miłośnikom oryginalnych połączeń smakowych.

Zupa krem pomidorowo-kokosowa

Składniki:

Zupa krem pomidorowo-kokosowa

 

  • 50 g masła
  • puszka pomidorów
  • mały przecier pomidorowy
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz, lubczyk,
  • ząbek czosnku
  • dwie łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów)

 

  • groszek ptysiowy lub mini mozarella

Sposób przygotowania:

Zupa krem pomidorowo-kokosowa
Masło rozpuścić w garnku, przesmażyć przeciśnięty ząbek czosnku, dodać rozdrobnione pomidorki z puszki, przecier pomidorowy i około 1l bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować około 15 minut. Dodać pół puszki mleka kokosowego oraz oliwę pomidorową. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i lubczykiem. Zmiksować na gładko. Serwować z groszkiem ptysiowym lub kulkami mini mozarelli