agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Krem pomidorowo paprykowy z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jedna z ulubionych zup mojej córy:)

Krem pomidorowo paprykowy z grzankami

Składniki:

Krem pomidorowo paprykowy z grzankami

 

  • pomidory w puszce - całe -1 puszka
  • pomidory świeże 5 szt
  • papryka czerwona 3 szt
  • marchewka 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • por kawałek
  • seler 1/4 szt
  • jogurt naturalny
  • sól pieprz ok 1/2 łyżeczki
  • bułka 2 szt
  • ser żółty w plastrach
  • jajko 1 szt
  • mleko 300 ml
  • sól pieprz 1 szczypta

 

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowo paprykowy z grzankami
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Warzywa umyć i związać nitką.W garnku wstawić ok 1 l wody. Przełożyć do wody związane warzywa i zagotować. Zmniejszyć ogień. W tym czasie pomidory umyć i przekroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić z nasion . Pomidory i paprykę, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika- ja nastawiłam tryb grill- na 20 minut. Tak aby warzywa podpiekły się i skórka ładnie odchodziła. Związane warzywa wyciągnąć z wywaru, przełożyć do niego paprykę, pomidory, pomidory z puszki wraz z sokiem. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zblendować. Przygotować tosty: użyłam do nich już lekko czerstwej bułki z suszonymi pomidorami. Bułki przeciąć , przełożyć do ciepłego mleka. Zostawić na 2-3 minuty. Następnie obtoczyć w rozkłóconym jajku i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Nie ściągać z patelni, położyć na tostach ser i przykryć pokrywką do momentu roztopienia sera. Zupę podałam z makaronem oraz jogurtem naturalnym. Smacznego:)