k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa-krem z brokuła i kukurydzy z rokfor

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka zupa o niecodziennym smaku.

Zupa-krem z brokuła i kukurydzy z rokfor Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa-krem z brokuła i kukurydzy z rokfor

 

  • 2 brokuły
  • 1 kolba kukurydzy
  • 200-250g sera pleśniowego rokfor
  • 2 średnie cebule
  • masło
  • 2,5 szkl bulionu warzywnego
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • kilka łyżek śmietany
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z brokuła i kukurydzy z rokfor
Cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na maśle. Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki. Łodyżki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić z różyczkami do zeszklonej cebuli(można zostawić kilka do dekoracji), smażyć 5 minut, dodać wino i bulion. Dusić, aż brokuł zmięknie, czyli ok 10-15 min. Przetrzeć zupę przez sito lub rozdrobnić blenderem. Dodać śmietanę i ser pleśniowy. Gotować, aż ser się roztopi. Kukurydzę obrać z liści i nożem odkroić ziarna od kolby, surowe wrzucić do zupy i podgrzać je w niej. Posolić i popieprzyć. Podawać skropione oliwą. Smacznego :D
Zupa-krem z brokuła i kukurydzy z rokfor
Niecodzienne połączenie smaków
Zupa-krem z brokuła i kukurydzy z rokfor
Kukurydzę mam od znajomego
Zupa-krem z brokuła i kukurydzy z rokfor
Kukurydzę mam od znajomego
Zupa-krem z brokuła i kukurydzy z rokfor
Cebulęnalezy podsmażyć i dodać do niej brokuł