Sposób przygotowania:
Zupa krem z cukinią, rzeżuchą i płatkami kokosa
Marchewki, selera i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię opłukać, pokroić w ćwierć plasterki.
Marchew i selera obsmażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać cebulę i czosnek, zeszklić.
Warzywa oprószyć kurkumą, mieszając smażyć minutę. Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte. Ugotować do miękkości.
Do warzyw dodać solidną garść rzeżuchy – im więcej, tym zupa będzie ostrzejsza – całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i śmietanką kokosową. Płatki kokosowe zrumienić na suchej patelni.
Zupę podawać posypaną płatkami kokosowymi i rzeżuchą.
Marchew i selera obsmażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać cebulę i czosnek, zeszklić.
Warzywa oprószyć kurkumą, mieszając smażyć minutę. Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte. Ugotować do miękkości.
Do warzyw dodać solidną garść rzeżuchy – im więcej, tym zupa będzie ostrzejsza – całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i śmietanką kokosową. Płatki kokosowe zrumienić na suchej patelni.
Zupę podawać posypaną płatkami kokosowymi i rzeżuchą.
Jagodowa
Magdalena88
edytaha