Sposób przygotowania:
Rozgrzewający krem z batatówETAP 1:
Warzywa na bulion obrać i umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Składniki bulionu zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości warzyw.
ETAP 2:
Bataty obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać, posiekać (imbir można zetrzeć na tarce).
Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszklić cebulę i czosnek, dodać imbir, oprószyć curry, kuminem, pieprzem, kolendrą i papryką, mieszając smażyć około minuty. Dodać bataty i taką ilość gorącego bulionu, aby były przykryte.
Gotować na małym ogniu. Kiedy bataty będą miękkie, można dodać do nich część warzyw z bulionu. Całość zmiksować.
ETAP 3:
Puszkę mleka kokosowego otworzyć, zdjąć 2-3 łyżki gęściejszej masy z wierzchu i odłożyć do przybrania.
Pozostałą zawartość puszki wymieszać, dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i sokiem z limonki.
ETAP 4:
Zupę podawać z kleksem odłożonego wcześniej gęstego mleka kokosowego i zielonym akcentem np. natką pietruszki lub kolendrą.