migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa krem z cukinii i kalarepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Robiłam już wielokrotnie zupkę krem z cukinii a także zupkę krem z kalarepy. Teraz w jednej zupce połączyłam oba te warzywa. Wyszła bardzo pyszna zielona zupka krem w sam raz na letni obiadek.

Zupa krem z cukinii i kalarepy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z cukinii i kalarepy

 

  • 3 kalarepki ( po obraniu 500 g)
  • 1 średnia młoda cukinia ( ok 500 g)
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 750 ml bulionu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii i kalarepy
Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką równiez pokroić w kostkę.

W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie zalać je bulionem. Dodać posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie.

Gdy warzywa będą już mięciutkie zestawić garnek z ognia i zawartość zmiksować blenderem na gładki krem.

Gdyby zupa była za gęsta można dolać odrobinę bulionu. Podawać z kleksem słodkiej śmietanki i grzankami.
Zupa krem z cukinii i kalarepy
Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Zupa krem z cukinii i kalarepy
Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką równiez pokroić w kostkę.
Zupa krem z cukinii i kalarepy
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie zalać je bulionem. Dodać posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie.
Zupa krem z cukinii i kalarepy
Gdy warzywa będą już mięciutkie zestawić garnek z ognia i zawartość zmiksować blenderem na gładki krem.

Tagi:

zupa zupa krem