SUPERPRZEPIS

Spaghetti z cukinią i bobem

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Spaghetti z cukinią i bobem

Spaghetti z dużą ilością zielonych warzyw, czyli z bobem i chrupiącą cukinią. Wegetariańskie danie, które jest bardzo pożywne i sycące. Całość zwieńczona kozim serem, ale jeśli ktoś nie lubi można go zastąpić mozzarellą.

Składniki:

Spaghetti z cukinią i bobem

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z cukinią i bobem

ETAP 1:

Spaghetti z cukinią i bobem
Cukinię skroić na cienkie plasterki i usmażyć.

Makaron ugotować al’ dente w osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu.
Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru.

Jeżeli jest młody wystarczy gotować 10 min. Ważne, żeby go nie rozgotować. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i obrać z łupinek.

Cukinię pokroić w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić gałązki tymianku, a po chwili dodać paski cukinii.

Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć, aż zmięknie.

ETAP 2:

Spaghetti z cukinią i bobem
Do usmażonej cukinii dodać makaron, bób i pomidory.

Dorzucić bób, pomidorki i makaron. Smażyć, aż wszystko będzie dobrze gorące. Ewentualnie doprawić. Na końcu posypać startym kozim serem.

Przykryć pokrywką, a kiedy ser się rozpuści podawać.

Makaron i bób można przygotować wcześniej. Zamiast pomidorków koktajlowych polecam pomidory malinowe obrane ze skórki. Smacznego :)


Tagi:

danie makaron