kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Zupa krem z cukinii i pora

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jesienią uwielbiam gotować kremowe zupy. Przygotowuje się je łatwo a smakują wybornie. Wspaniale rozgrzewają,co jest ważne gdy na zewnątrz ziąb i deszcz.

Zupa krem z cukinii i pora

Składniki:

Zupa krem z cukinii i pora

 

  • 0,5 l bulionu warzywnego (z kostki lub domowego)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mała cukinia (ok 200 g)
  • kawałek pora (ok. 100 g)
  • sól,pieprz

 

  • ponadto:

 

  • szynka prosciutto do podania

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii i pora

ETAP 1:

W małym garnku zagotuj bulion warzywny. Korzeń pietruszki obierz, opłucz i pokrój na małe kawałki. Gdy bulion zawrze, dodaj do niego pokrojoną pietruszkę i gotuj na małym ogniu około kwadransa.

W tym czasie opłucz cukinię i pora. Cukinię pokrój na kawałki a pora w plasterki, dodaj do gotującej się pietruszki. Gotuj pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie zestaw zupę z ognia, zmiksuj blenderem na krem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj z plasterkami szynki prosciutto. Plasterki możesz przesmażyć chwilę na suchej patelni aby były bardziej chrupiące.