BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Cukiniowo - marchwiowa zupa krem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczną zupę z cukinią i marchewką. Zupa bardzo smakowita i lubiana wśród domowników.

Cukiniowo - marchwiowa zupa krem

Składniki:

Cukiniowo - marchwiowa zupa krem

 

  • Cukinia 1 szt. (około 300 g ),
  • Marchewka około 250 g,
  • seler naciowy 1,5 łodyżki,
  • por kawałek 5 cm,
  • cebula 1 szt,
  • bulion około 1 litra,
  • masło klarowne 1 łyżka,
  • żółtko 1 szt,
  • śmietana 30 % 1/4 szkl,
  • sól do smaku,
  • przyprawa curry szczypta,
  • cukier szczypta,

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowo - marchwiowa zupa krem
Cukinie opłukać osuszyć pokroić w plastry, ( nie obierać ). Marchewkę obrać lub zeskrobać, pokroić w kostkę (trochę grubszą). Seler naciowy oczyścić z grubych włókien, opłukać pokroić, dodać kawałek opłukanego i pokrojonego w plasterki pora.

Wszystkie warzywa włożyć do rondla i podsmażać na rozgrzanym maśle około 7 minut, dodając obraną, pokrojoną cebule. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw.

Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie zmiksować blenderem.

Doprawić do smaku cukrem, szczyptą przyprawy curry oraz solą.

Żółtko rozmącić ze śmietaną i wlać do gorącej zupy, zamieszać. Podgrzewać nie gotując. Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi. 

Ja podaje jeszcze z grzankami, albo z groszkiem ptysiowym.