Sposób przygotowania:
Lekka zupa krem z cukinii
Litr wody wstawiamy w średnim garnku, wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu. Płyn powinien tylko przykrywać warzywa. W tym czasie kroimy cukinię ze skórką w 2 cm kostkę, a pora w krążki.
Cukinię i pora obsmażamy ok 10 minut tak by lekko się zrumieniły, doprawiamy gałką, imbirem, solą i pieprzem. Do wywaru dodajemy warzywa i różyczki brokuła i gotujemy na małym ogniu aż wszystko zmięknie, łącznie ok. 25 minut. Na koniec wyjmujemy listki laurowe i blendujemy całość na gładki krem. Można podawać z kleksem jogurtu.
Cukinię i pora obsmażamy ok 10 minut tak by lekko się zrumieniły, doprawiamy gałką, imbirem, solą i pieprzem. Do wywaru dodajemy warzywa i różyczki brokuła i gotujemy na małym ogniu aż wszystko zmięknie, łącznie ok. 25 minut. Na koniec wyjmujemy listki laurowe i blendujemy całość na gładki krem. Można podawać z kleksem jogurtu.