dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1189]

Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienią najlepsze są zupy, które są bardzo pożywne, smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam zupę ogórkową.

Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym

Składniki:

Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym

Krok 1:

Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym
Mięso gotujemy z przyprawami ok 30 minut.

Żeberka płuczemy i osuszamy. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.

Przekładamy do garnka. Zalewamy wodę.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.

Gotujemy ok 20 - 30 minut.

Krok 2:

Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym
Ogórki kiszone oraz włoszczyzne ścieramy na tarce.

W czasie gdy gotuje się mięso ścieramy na tarce o średnich oczkach połowę ogórków oraz włoszczyznę.

Pozostałe ogórki kroimy w drobno kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Krok 3:

Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym
Do zupy dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości.

Do garnka dodajemy ogórki, włoszczyznę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości.

Na koniec dodajemy śmietanę i całość chwilę podgrzewamy. Do gotowej zupy dodajemy koperek.

Smacznego!