WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa krem z cukinii i pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa krem z cukinii zielonej i pora z dodatkiem serka topionego. Pyszna zupa na jesienne dni dla całej rodziny.

Zupa krem z cukinii i pora Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa krem z cukinii i pora

 

  • 1 duży por
  • ok. 1kg cukinii
  • 3 szkl. rosołu drobiowego
  • 1 cebula
  • listek laurowy 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • po jednej łyżce natki pietruszki i koperku
  • 1 serek topiony naturalny 100 g
  • masło do smażenia
  • ziarno słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii i pora

ETAP 1:

Cukinię obrać ze skóry i wydrążyć nasiona. Pora dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Cebulę i pora przesmażyć na maśle w garnku. Dodać startą na tarce na grubych oczkach cukinię. Wlać rosół. Dodać natkę pietruszki i koperku oraz przyprawy. Zagotować. Gotować ok. 40 minut.

W trakcie gotowania dodać serek topiony. Gdy się roztopi a warzywa będą mięciutkie, zupę zestawić z gazu. Wyjąć listek i ziela angielskie i zblendować na jednolity krem.

Jeśli wyjdzie zarzadka można zagęścić kaszą manną i pogotować jeszcze kilkanaście minut. Gorącą zupę nalewać do miseczek i posypać ziarnem słonecznika.

Zupa krem z cukinii i pora
Zupa z cukinii i pora zblandowana na krem w garnku
Zupa krem z cukinii i pora
Pokrojony por i cebula wrzucone do garnka na masło
Zupa krem z cukinii i pora
Por i cukinia umyte i pokrojonelub starte przygotowane do gotowania