Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zupa-krem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pochwał cukinii nie oszczędzam. Uwielbiam to warzywo! Podobnie jak dynie, nie kumuluje metali ciężkich, jest niskokaloryczne i zawiera całe mnóstwo witamin. Dlatego często gości na moim stole. Na przykład taki przepyszny krem z cukinii z oscypkiem.

Zupa-krem z cukinii

Składniki:

Zupa-krem z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z cukinii
Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zrumienić cebule z czosnkiem, dodać pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Warzywa zalać wrzącą wodą (ok pół litra), gotować pod przykryciem 10 minut.

Cukinię pokroić w dużą kostkę, wrzucić do garnka, gotować ok 5-7 minut, pod koniec dodać listki tymianku. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać trochę wrzątku i zagotować razem. Doprawić do smaku. Podawać ze startym na tarce lub pokrojonym w słomkę oscypkiem. Smacznego!

Blog: Obiad Gotowy

Tagi:

sery ser cukinia