Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1246]

Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To idealna propozycja na chłodniejsze dni. Jest dość syta, więc swobodnie nadaje się do podania na obiad bez drugiego dania.

Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką

Składniki:

Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką

 

  • mięso na wywar (u mnie przeważnie pierś z kurczaka)
  • 750 ml wody
  • 300g kapustki brukselki
  • 3 ziemniaki (średnie)
  • 2 marchewki (średnie)
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • domowa vegeta lub dobrej jakości przyprawa zakupiona w sklepie
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 250 ml słodkiej śmietanki/mleka (można nie co mniej)

Sposób przygotowania:

Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką
Mięso na wywar należy zalać zimną wodą, którą należy doprowadzić do wrzenia.

Wodę z szumem zlać, mięso opłukać i nalać 750 ml świeżej.

Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, całą brukselkę , listki laurowe oraz niewielką ilość przyprawy rosołowej, tzw. domowej vegety.

Wszystko razem gotować do momentu - aż warzywa będą miękkie.

Następnie z garnka wyjąć mięso.

Do zupy wlać mleko lub śmietankę i całość zblendować na gładki krem oraz doprawić według smaku solą, pieprzem i odrobiny czosnku.

(W przypadku gdy zupa jest za gęsta - dolać troszkę wody i ponownie ją zagotować.)