ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Zupa z pomidorów na maśle i śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ze świeżych pomidorów najlepsza jest zupa pomidorowa na szybko, z dodatkiem śmietany smakuje wybornie.

Zupa z pomidorów na maśle i śmietanie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z pomidorów na maśle i śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pomidorów na maśle i śmietanie
Włoszczyznę młodą opłukać i razem z nacią selera wszystko rozdrobnić w rozdrabniaczu, wsypać do garnka z wodą, liściem laurowym, zielem angielskim, kostką rosołową i gotować z 20 minut.

Świeże, mocno dojrzałe pomidory opłukać, razem ze skórka pokroić na mniejsze kawałki i pałką blendera miksować dokładnie.

Wlać do wywaru, dodać masło,, gotować z 10 minut, wlać śmietanę wymieszaną z wywarem i solą, pieprzem mielonym, tylko zagotować i zdjąć z ognia, podawać z ryżem ugotowanym.
Z pomidorów zupa na maśle i śmietanie
Pomidory zawsze miksuję razem ze skórką.
Z pomidorów zupa na maśle i śmietanie
Można użyć też rosołu lub ugotować na mięsie.