Sposób przygotowania:
Zupa krem z cukinii z nutką tymianku
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki, następnie pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w piórka, por w krążki, pomidor sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ, pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać na patelni oliwę, dodać por i cebulę, podsmażyć do miękkości (nie zrumienić), dodać cukinię, sól, pieprz i smażyć do miękkości cukinii od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec smażenia, dodać posiekaną pietruszkę i listki tymianku, pomidora, następnie całość zalać gorącym bulionem i dusić ok 5-7 minut. Gotowe danie zmiksować w blenderze, dodać 4 łyżki śmietanki.
Podawać z listkami ziół i łyżeczką śmietanki oraz z grzanką.
Cebulę pokroić w piórka, por w krążki, pomidor sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ, pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać na patelni oliwę, dodać por i cebulę, podsmażyć do miękkości (nie zrumienić), dodać cukinię, sól, pieprz i smażyć do miękkości cukinii od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec smażenia, dodać posiekaną pietruszkę i listki tymianku, pomidora, następnie całość zalać gorącym bulionem i dusić ok 5-7 minut. Gotowe danie zmiksować w blenderze, dodać 4 łyżki śmietanki.
Podawać z listkami ziół i łyżeczką śmietanki oraz z grzanką.