paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Zupa krem z dyni wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki krem dyniowy z mięsem pomysł na jesienny obiad

Zupa krem z dyni wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z dyni wg Beaty

 

  • 1 kg dyni (waga liczona bez skóry)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek pora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 pałeczki z kurczaka lub 1 udko
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • pieprz i sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni wg Beaty
Z dyni wykrawamy włókna i pestki, wkładamy do piekarnika na ok 30-40 min i pieczemy w 180 st C (podpieczoną będzie łatwiej obrać ze skórki i pokroić) Do garnka wkładamy mięso, obrane i pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę i por. Zalewamy wodą i mlekiem i gotujemy ok 20 min. Podpieczoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, obieramy ziemniaki i kroimy w niezbyt duże kawałki, również dodajemy do zupy. Gotujemy razem do momentu aż warzywa będą miękkie. Z pałeczek obieramy mięso i dodajemy do garnka. Garnek ściągamy z ognia i całość blendujemy na krem. Doprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy aby smaki się połączyły. Podajemy na gorąco z kleksem śmietany. Można też podać z groszkiem ptysiowym. Smacznego :)
Zupa krem z dyni wg Beaty
Z dyni wykrawamy włókna i pestki, podpiekamy w piekarniku
Zupa krem z dyni wg Beaty
Do garnka wkładamy mięso i pokrojone marchewki, pietruszkę i por, zalewamy wodą i mlekiem
Zupa krem z dyni wg Beaty
Po ok 20 min dodajemy pokrojoną dynię i ziemniaki
Zupa krem z dyni wg Beaty
Gdy warzywa będą miękkie blendujemy zupę na krem i doprawiamy