Sposób przygotowania:
Zupa krem z dyni wg Beaty
Z dyni wykrawamy włókna i pestki, wkładamy do piekarnika na ok 30-40 min i pieczemy w 180 st C (podpieczoną będzie łatwiej obrać ze skórki i pokroić) Do garnka wkładamy mięso, obrane i pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę i por. Zalewamy wodą i mlekiem i gotujemy ok 20 min. Podpieczoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, obieramy ziemniaki i kroimy w niezbyt duże kawałki, również dodajemy do zupy. Gotujemy razem do momentu aż warzywa będą miękkie. Z pałeczek obieramy mięso i dodajemy do garnka. Garnek ściągamy z ognia i całość blendujemy na krem. Doprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy aby smaki się połączyły. Podajemy na gorąco z kleksem śmietany. Można też podać z groszkiem ptysiowym. Smacznego :)