pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Zupa krem z dyni wg pierniczkowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa świetnie nadaje się na chłodne, mroźne dni ponieważ doskonale rozgrzewa.

Zupa krem z dyni wg pierniczkowo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z dyni wg pierniczkowo

 

  • 1 kg dyni
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni wg pierniczkowo
Dynię myjemy, usuwamy pestki wraz z włóknistym środkiem, obieramy ze skory i kroimy na dość spore kawałki. Cebulę grubo siekamy, smażymy na patelni na szklisto. Przekładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłko oraz pokrojoną dynię. Dodajemy 2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Wszystko dusimy chwilę (3 minuty) pod przykryciem. Całość zalewamy 1/5 litra bulionu. Gotujemy do czasu, aż dynia zmięknie (trwa to zaledwie kilka minut). Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy, dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Do zupy możemy podać dowolny rodzaj makaronu, ryżu lub grzanki.
Zupa krem z dyni wg pierniczkowo
Obrane - pokrojone dynia i jabłko w grubą kostkę.
Zupa krem z dyni wg pierniczkowo
Cebulę grubo siekamy i smażymy na patelni na szklisto.
Zupa krem z dyni wg pierniczkowo
Wszystko wrzucamy do garnka - chwilę dusimy pod przykryciem - następnie gotujemy.
Zupa krem z dyni wg pierniczkowo
Zupę miksujemy blenderem na gładką konsystencję.