Sposób przygotowania:
Zupa krem z dyni wg pierniczkowo
Dynię myjemy, usuwamy pestki wraz z włóknistym środkiem, obieramy ze skory i kroimy na dość spore kawałki. Cebulę grubo siekamy, smażymy na patelni na szklisto. Przekładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłko oraz pokrojoną dynię. Dodajemy 2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Wszystko dusimy chwilę (3 minuty) pod przykryciem. Całość zalewamy 1/5 litra bulionu. Gotujemy do czasu, aż dynia zmięknie (trwa to zaledwie kilka minut). Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy, dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Do zupy możemy podać dowolny rodzaj makaronu, ryżu lub grzanki.