Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 170]

Zupa krem z jarmużu z jajkiem i chipsami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój autorski przepis na zupę krem z jarmużu, podaną z jajkiem ugotowanym na twardo oraz pestkami dyni i chipsami z jarmużu.

Zupa krem z jarmużu z jajkiem i chipsami

Składniki:

Zupa krem z jarmużu z jajkiem i chipsami

Zupa

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 200 g świeżego jarmużu
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy

Dodatki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z jarmużu z jajkiem i chipsami

ETAP 1:

Jarmuż umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Garść jarmużu odłożyć na chipsy, resztę dodać do zupy.
Jajka ugotować na twardo.

Chipsy z jarmużu

ZUPA KREM Z JARMUŻU Z JAJKIEM I CHIPSAMI
Chipsy z jarmużu pieczemy w piekarniku przez 6-8 min.

W misce wymieszać 1 łyżkę oliwy ze szczyptą soli. Liście jarmużu poodrywać od twardych łodyżek. Łodyżki wyrzucić, a liście dokładnie obtoczyć w oliwie. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 6-8 min. Wystudzić.

Zupa

Obraną cebule pokroić w kostkę, a ząbki czosnku rozgnieść. Cebulę oraz czosnek podsmażyć do zeszklenia w garnku, którym będzie gotowana zupa. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem i smażyć około 5-6 min. Kolejno dodać jarmuż i po około 2 min. zalać całość bulionem. Zagotować, a następnie gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić pieprzem, solą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny.
Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu