WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1996]

Zupa krem z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa krem z kalafiorem, ziemniakami, marchewką i cebulą oraz selerem, natką pietruszki i koperku, z dodatkiem serka topionego.

Zupa krem z kalafiora Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa krem z kalafiora

 

  • 0,5 kalafiora
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 2 nieduże marchewki
  • Kawałek selera korzenia i jedna łodyga natki selera
  • Pęczek koperku
  • 1 liść pora
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 serek topiony ziołowy
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki magi
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 10plasterków dowolnej szynki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalafiora

ETAP 1:

Kalafior pokroić i wrzucić do garnka. Pozostałe warzywa obrać i pokroić i dodać do kalafiora. Dodać posiekane natki i liście. Zalać warzywa niewielką ilością wody. Dodać przyprawy.

Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Dodać do zupy. Zagotować.

Szynkę pokroić w paseczki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Część dodać do zupy a resztę zostawić do dekoracji.

Gdy warzywa będą miękkie dodać serek topiony. Gotować aż się rozpuści. Zupę zblendowac. W razie potrzeby doprawić.

Podawać z pozostałą szynką.

Zupa krem z kalafiora
Zupa po ugotowaniu zblendowana na jednolity krem
Zupa krem z kalafiora
Zupa po ugotowaniu przed zblendowaniem na krem
Zupa krem z kalafiora
Serek topiony ziołowy dodany do gotującej się zupy
Zupa krem z kalafiora
Pokrojone warzywa na zupę umieszczone w garnku
Zupa krem z kalafiora
Pokrojony kalafior umieszczony w garnku