SUPERPRZEPIS

Pyzy z jagodami

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pyzy z jagodami

Pyzy to smaki mojego dzieciństwa. Z jagodami to moja ulubiona wersja. Można je jeść na ciepło i na zimno. Moja wersja bez cukru ale można dosłodzić wedle uznania.

Składniki:

Pyzy z jagodami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z jagodami

ETAP 1:

Pyzy z jagodami
z mąki drożdży i mleka zarabiam zaczyn i odstawiam

Do miski przekładam drożdże dodaję łyżkę mąki i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Pyzy z jagodami
do zaczynu dodaję resztę mąki i mleka jajko i masło

Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaję sól, letnie mleko pozostałe, jajko i roztopione zimne masło. Ciasto wyrabiam mikserem i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.

ETAP 3:

Pyzy z jagodami
na kawałku ciasta układam łyzkę jagód i sklejam

Po tym czasie ciasto przekładam na deskę podsypaną mąką, ciasto rozciągam na grubość około 1-2 cm i wycinam szklanką kulki. Na każdej pyzie układam łyżkę jagód, sklejam i

ETAP 4:

Pyzy z jagodami
Pyzy odstawiam na desce do wyrośnięcia przed gotowaniem

odstawiam na desce do wyrośnięcia. Gotuję 10 minut na parze.
Pozostałe jagody miksuję blenderem, kilka sztuk zostawiam, dodaję jogurt grecki. Pyzy podaję z sosem i miętą. Można dosłodzić sos wedle uznania.