monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zupa-krem z kalarepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka, prosta i treściwa zupa na kalarepie. Do tej zupy wykorzystujemy całość warzywa, zarówno bulwę i liście, zapraszam:)

Zupa-krem z kalarepy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa-krem z kalarepy

 

  • 1 duża kalarepa z liścmi
  • 1/4 malego selera-korzeń
  • 90 g pora
  • 3 łyżki oleju
  • 1 litr wody
  • 260 g ugotowanego ryżu
  • 1 ogórek gruntowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z kalarepy

ETAP 1:

Zupa-krem z kalarepy
por i seler zeszklić na oleju rozgrzanym

Z kalarepy odkroić liści, umyć i z grubsza poszatkować. Umytą kalarepę pokroić w dużą kostkę ( wraz ze skórą).

Seler i por również pokroić na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzać olej, na który wrzucić seler i por. Zeszklić.

ETAP 2:

Zupa-krem z kalarepy
do garnka dodać pokrojoną kalarepę i liście

Dodać kalarepę i smażyć całość około 3-4 minuty. Po tym czasie wlać wodę i doprowadzić do zagotowania.

Po około 5 minutach od zagotowania dodać liście i całość gotować do miękkości warzyw.

ETAP 3:

Zupa-krem z kalarepy
do zupy dodać pokrojonego ogórka i zmiksować

Gdy to nastąpi zdjąć zupę z ognia, dodać pokrojonego ze skórą ogórka i ryż, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Gdy zupa lekko przestygnie dokładnie zmiksować blenderem. Przed podaniem porządnie podgrzać.

Smacznego!