BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa z kalarepki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj podaje przepis na smaczną zupę z kalarepy jaką gotowała moja mama gdy byłam w domu.Zupa bardzo smaczna i pożywna.

Zupa z kalarepki

Składniki:

Zupa z kalarepki

 

  • Woda zimna około 1,5 litra,
  • Udko z kurczaka 1 szt,
  • szyja indycza 1 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • seler kawałek,
  • pietruszka korzeń 1 szt,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • ziemniaki około 500 g,
  • Kalarepa 3 szt bez liści,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • śmietana 30% 150 ml,
  • koperek 1/2 pęczka,

Sposób przygotowania:

Zupa z kalarepki
Ugotować rosół z mięsa, jarzyn i wody , dodając przyprawy.

Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W rondelku rozpuścić masło włożyć startą kalarepę i podsmażać około 15 -20 minut.

Podsmażoną kalarepę dodać do ugotowanego bulionu miesno - warzywnego, dodać obrane opłukane ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości ziemniaków.

Zupę doprawić do smaku, solą , pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.

Gotową zupę zabielić śmietaną wcześniej zahartowaną.

Przed podaniem posypać zielonym koperkiem.