Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa krem z kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kremowa, intensywnie żółta zupa krem z kukurydzy i innych warzyw. Rozgrzewająca i sycąca, smaczna z dodatkiem pietruszki.

Zupa krem z kukurydzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z kukurydzy

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kukurydzy
Cebule, pora i czosnek pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w dość równe, mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać łyżkę masła z dodatkiem oleju, następnie dodać pora, cebulę i czosnek, smażyć aż się zeszklą. Następnie dodać ziemniaki, chwilę przesmażać. Do składników dorzucić marchew. Odsączyć kukurydzę z zalewy i dodać ją do garnka. Całość zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele, kurkumę, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Całość zmiksować, ja dodatkowo przetarłam przez sito, gdyż nie jest możliwe całkowite rozdrobnienie łupinek kukurydzy. Na koniec dodać mleko, gdy zupa jest zbyt gęsta i doprawić solą i pieprzem.
Zupa krem z kukurydzy
W garnku podsmażyć pora, cebulę i czosnek.
Zupa krem z kukurydzy
Dodać marchew oraz kukurydzę i podsmażać.
Zupa krem z kukurydzy
Całość zalać bulionem, dodać liść i ziele.
Zupa krem z kukurydzy
Całość zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

kukurydza