Sposób przygotowania:
Zupa krem z marchewki i pomarańczy
1. Cebulę oraz czosnek podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy odrobinę suszonego tymianku.
2. Ziemniaka oraz marchewki obieramy i kroimy drobno i podsmażamy w garnku.
3. Dodajemy świeży starty imbir, odrobinę kurkumy. Smażymy wszystko chwilkę.
4. Dodajemy wcześniej przygotowanym bulion warzywny. Gotujemy do miękkości warzyw, a następnie blendujemy zupę na gładki krem.
5. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. W razie konieczności dodajemy sól i pieprz.
Zupę możemy podawać z grzankami, z prażonymi pestkami dyni, z kleksem śmietany lub z mleczkiem kokosowym.
2. Ziemniaka oraz marchewki obieramy i kroimy drobno i podsmażamy w garnku.
3. Dodajemy świeży starty imbir, odrobinę kurkumy. Smażymy wszystko chwilkę.
4. Dodajemy wcześniej przygotowanym bulion warzywny. Gotujemy do miękkości warzyw, a następnie blendujemy zupę na gładki krem.
5. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. W razie konieczności dodajemy sól i pieprz.
Zupę możemy podawać z grzankami, z prażonymi pestkami dyni, z kleksem śmietany lub z mleczkiem kokosowym.
zbysiowa