migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa krem z marchewki z tymiankiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Zupki krem często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne i pożywne a do tego szybko się je robi. Bazą może być jedno warzywo albo mieszanka warzyw. W przypadku tej zupki głównym składnikiem jest marchewka.

Zupa krem z marchewki z tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z marchewki z tymiankiem

 

  • 400 g obranej marchewki
  • 100 g obranego selera
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane do smażenia ok 2 łyżki
  • ok 1 l bulionu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z marchewki z tymiankiem
Marchewkę, selera i cebulę pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać cebulę i smażyć aż zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i selera. Wszystkie warzywa smażyć razem ok 10 minut. Potem zalać bulionem.

Dodać słodką paprykę i tymianek. Garnek przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie.

Gdy warzywa już się ugotują zestawić garnek z ognia, wlać mleko. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać nieco bulionu.

Gotową zupkę krem podawać z grzankami. 
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
Marchewkę, selera i cebulę pokroić w niedużą kostkę.
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
W garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać cebulę i smażyć aż zrobi się szklista.
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
Następnie dodać pokrojoną marchewkę i selera. Wszystkie warzywa smażyć razem ok 10 minut.
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
Gdy warzywa już się ugotują zestawić garnek z ognia, wlać mleko. Wszystko zmiksować na gładki krem.

Tagi:

zupa krem zupa