Krem z batatów i marchewek z nutą chrzanu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Połączenie słodkich ziemniaków i marchewek z chrzanem okazało się całkiem ciekawym i smacznym eksperymentem.

Krem z batatów i marchewek z nutą chrzanu

Składniki:

Krem z batatów i marchewek z nutą chrzanu

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 3/4 litra wody
  • 450 g batatów
  • 80 g marchewek
  • sól
  • 2 łyżeczki dobrego tartego chrzanu
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • ok. 1 łyżeczka posiekanej bazylii

Sposób przygotowania:

Krem z batatów i marchewek z nutą chrzanu
Skrzydełka zalewamy wodą i lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kawałki bataty i marchewki. Gotujemy do miękkości.

Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka, a resztę blendujemy na krem. Gotując na wolnym ogniu dodajemy chrzan i mleko kokosowe. Mieszamy.

Podajemy posypane posiekaną bazylią.

Tagi:

zupa zupa krem