Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Zupa krem z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kremowa i aksamitna zupa z pieczarek, chyba każdy ma na nią swój własny przepis dziś proponuję mój :-)

Zupa krem z pieczarek

Składniki:

Zupa krem z pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczarek
Pieczarki pokrój w plastry (ważne żeby były młode bo inaczej zupa nie wyjdzie jasna tylko szara) i usmaż z cebulą na maśle. Ostudzone pieczarki zmiksuj i dodaj do bulionu, całość zagotuj, na patelni rozpuść masło, poczekaj aż zacznie się pienić i dodaj mąkę,do tak powstałej zasmażki wlej 2 łyżki wazowe bulionu z pieczarkami i dokładnie rozmieszaj. Zawartość patelni dodaj do bulionu i zagotuj, zagęszczoną zupę zestaw z ognia. Żółtka wymieszaj ze śmietanką i wlej do gorącej zupy, podawaj z grzanką.