Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa - krem z pieczarek z serkiem ricotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Zupa - krem z pieczarek to bardzo pyszna zupka i niezwykle aromatyczna. Posypana dużą ilością szczypiorku będzie pysznym pomysłem na obiad. Zupę zagęściłam serkiem ricotta i to również nadało jej wyjątkowego smaku. Lekka a zarazem syta.

Zupa - krem z pieczarek z serkiem ricotta

Składniki:

Zupa - krem z pieczarek z serkiem ricotta

Składniki:

  • 40 dag pieczarek
  • 2 duże pietruszki
  • 1 średnia marchewka
  • 2 średnie cebule
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • biały pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 10 dag serka ricotta
  • szczypiorek według uznania

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z pieczarek z serkiem ricotta
1. Pieczarki i warzywa obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Dwie pieczarki odkładamy, a pozostałe kroimy razem z warzywami na małe kawałki.

2. W garnku roztapiamy około 1 łyżkę masła, wrzucamy pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i chwilę przesmażamy, następnie wrzucamy warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości składników.

3. Odłożone pieczarki kroimy w półplasterki, następnie dusimy na maśle do miękkości i zrumieniania, na koniec oprószamy solą.

4. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.

5. Gdy składniki zupy będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

6. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i serek ricotta, zagotowujemy mieszając, żeby serek rozpuścił się w zupie.

7. Na talerze nakładamy porcje zupy, usmażonych pieczarek i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy.

Tagi:

zupa zupa krem