Sposób przygotowania:
Zupa - krem z pieczarek z serkiem ricotta
1. Pieczarki i warzywa obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Dwie pieczarki odkładamy, a pozostałe kroimy razem z warzywami na małe kawałki.
2. W garnku roztapiamy około 1 łyżkę masła, wrzucamy pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i chwilę przesmażamy, następnie wrzucamy warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości składników.
3. Odłożone pieczarki kroimy w półplasterki, następnie dusimy na maśle do miękkości i zrumieniania, na koniec oprószamy solą.
4. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
5. Gdy składniki zupy będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
6. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i serek ricotta, zagotowujemy mieszając, żeby serek rozpuścił się w zupie.
7. Na talerze nakładamy porcje zupy, usmażonych pieczarek i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy.
2. W garnku roztapiamy około 1 łyżkę masła, wrzucamy pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i chwilę przesmażamy, następnie wrzucamy warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości składników.
3. Odłożone pieczarki kroimy w półplasterki, następnie dusimy na maśle do miękkości i zrumieniania, na koniec oprószamy solą.
4. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
5. Gdy składniki zupy będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
6. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i serek ricotta, zagotowujemy mieszając, żeby serek rozpuścił się w zupie.
7. Na talerze nakładamy porcje zupy, usmażonych pieczarek i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy.