Sposób przygotowania:
Rzodkiewkowa zupa kremowa Eliprzygotowanie rzodkiewek
Z rzodkiewek odciąć kiście i ogonki. Z listków usunąć łodygi. Liście i rzodkiewki dokładnie umyć i odsączyć.
przygotowanie rzodkiewek cd
Umyte i odsączone liście rzodkiewek pokroić.
przygotowanie rzodkiewek cd
Umyte rzodkiewki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie zupy
Na patelni roztopić masło,i dodać pokrojone liście. Całość doprawić solą,pieprzem i czosnkiem do smaku i przesmażyć.
przygotowanie zupy cd
Przesmażone liście przełożyć do garnka i dodać potarte rzodkiewki (trochę zostawić do dekoracji). Wlać wody równo z rzodkiewkami i gotować do miękkości.
przygotowanie zupy cd
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki lub szóstki. Szczypiorek umyć,osuszyć i pokroić. Zupę zmiksować w malakserze lub blenderem na gładką masę.
Jeśli zupa jest za gęsta dolać trochę wody. Zupę rozlać na dwa talerze i udekorować jajkiem,potartą rzodkiewką i szczypiorkiem. Grzanki podać osobno w kubeczku. Smacznego!